Teknik Analiz Formasyonlar (Detaylı Rehber)

Borsa formasyonlar, yatırımcıların işlem yaparken işlerine yarayacak olan verileri analiz edebilmeleri açısından önemlidir. Üçgen Formasyonu, Çanak Formasyonu Yükselen Üçgen Formasyonu vb. Teknik analiz formasyon bilgilerinin kullanılması ile beraber finansal piyasada daha rasyonel işlemler yapılmaktadır. Finansal ürünlerin geçmiş hareketlerini göz önüne alarak gelecekte oluşabilecek hareketlerin tahmin edilmesi, teknik analiz formasyonları ile mümkün olmaktadır.

Formasyonların iyi analiz edilmesi ve takip yapılması durumunda; başarılı gelecek fiyat tahminleri yapılabilir ve kar elde edilebilmektedir. Ancak formasyonların her zaman doğru gelecek fiyat tahmini vermeyecek olduğunun da bilinmesi gerekmektedir. Tek başına teknik analiz yerine teknik ve temel analizi birleştirerek hareket edilmelidir.

Formasyon Ne Demek?

Fiyat grafiklerine bakıldığında, bir sonraki aşamada fiyatların nasıl bir hal alacağı ile ilgili fikir edinilmesini sağlayan görsel şekil ve oluşumlara formasyon ismi verilmektedir. Fransızca kökenli olan bu kelimenin kelime anlamına bakıldığında; birden fazla öğrenilecek konunun bir düzlem içerisinde uyumlu şekilde bulunması anlamına gelmektedir. Yatırım yapılacak olan ürünlerin fiyat hareketlilikleri grafik üzerinde gösterilmektedir ve formasyon teknik analizin temeli olmaktadır.

Formasyonların belirlenmesinde hacimden yararlanılması gerekmektedir. Ardından formasyonun nasıl kullanılması gerektiği önemli olmaktadır. Teknik analiz formasyonları sayesinde; finansal varlığın fiyat hareketlerindeki eğilimlerinin neler olduğu anlaşılabilmektedir.

Formasyon sayesinde; grafik modelleri üzerinde arz ve talep güçleri, alış ve satışlar görsel olarak görülebilmektedir. Borsada kazandıran yatırım enstrümanları bu şekilde belirlenmekte ve yatırımcının pozisyonlarını buna göre konumlandırmaları mümkün olmaktadır. İlk etapta formasyonun tespit edilmesi ve sonrasında destek ve direnç noktalarının analiz edilmesi, belirlenmesi gerekmektedir. Ardından belirlenen destek ve direnç noktalarına göre bir pozisyon alınmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  İnternetten Para Kazanma Yolları (30+ Yöntem)
Teknik Analiz Formasyonlar
formasyonlar

Doğrusal olmayan trendlerin belirlenebilmesi için teknik analiz formasyonları oldukça mühim bir koz olmaktadır. Geçmişteki formasyonlara bakarak fiyatların ilerleyen zamanlarda nereye doğru gideceği hakkında fikir edinilebilmektedir. Trend değişimlerinin olup olmaması, fiyatların hangi alana kayacağı gibi konular formasyonlar sayesinde öğrenilebilmektedir.

Formasyonu daha iyi anlayabilmek ve teknik analiz ile fiyat hareketlilikleri ile ilgili tahminler yapabilmek için trend çizgileri hakkında fikir sahibi olmak oldukça önemlidir. Bir dizi çizgi ve eğri ile trend çizgileri oluşturulmaktadır. Destek ve direnç aralıkları, trend çizgileri sayesinde teknik analistler tarafından daha iyi anlaşılmaktadır.

Teknik Analiz Formasyonları Nelerdir?

Makalemizin devamında tüm trend formasyonları, detaylı şekilde açıklıyoruz.

Teknik Analiz PDF (Formasyonlar PDF) dosyasını indirmek için tıklayın

Trend Dönüş Formasyonları Ne Demektir?

Devam eden trendin yön değiştirmek üzere olduğunu bildiren formasyonlara trend dönüş formasyonları ismi verilmektedir. Ters dönüş formasyonları olarak da isimlendirilebilmektedir. Yükseliş trendinin yaşandığı sırada eğer ters dönüş formasyonunun oluştuğu görülür ise; bu durumda trend tersine dönmektedir ve fiyat düşüşü yaşanacağı sonucu çıkartılmalıdır. Düşüş trendindeyken trend dönüş formasyonu devreye girer ise; bu da yakın zamanda fiyat yükselişinin görüleceği anlamını taşımaktadır.

formasyonlar
teknik analiz formasyonlar

Trend dönüş formasyonu sayesinde fiyatların yönü tayin edilebilmektedir. Grafik üzerinde oluşan şekiller yardımı ile trend değiştirileceğinin sinyalleri alınabilmektedir. Ancak bu sinyallerin %100 doğru sonuç vereceğini söylemek oldukça yanlış olmaktadır. Trend değişimi hakkında kesin bir yorum yapabilmek için formasyonun tamamlanması beklenmelidir.

Formasyonlar çoğunlukla yatırımcıya doğru bilgiler vermektedir. Fakat formasyon tamamlanmadan yorumlama yapılır ve bu yorumlama doğrultusunda pozisyon alınarak işlem yapılır ise; işlem sonucunda başarısız sonuçlar ile karşılaşılması muhtemeldir.

Teknik analiz konusunda henüz yeterli tecrübeye sahip olmayan yatırımcıların formasyonlar hakkında gerekli bilgiyi edindikten sonra yorumlama yapmalıdırlar. Formasyonların birbirlerine karıştırılma olasılıkları vardır ve ancak çok iyi öğrenilir ise birbirlerine karıştırılmamaktadırlar. Oluşan fiyat örüntüsü ve trend çizgileri ile fiyat hareketleri görülebilmektedir. Yükselen ve düşen trendler arasındaki geçişler ile beraber formasyonlar oluşmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Opsiyon Nedir? Opsiyon Sözleşmeleri & Terimleri

Trend Dönüş Formasyonları Hangileridir?

Trend dönüş formasyonları aşağıdaki gibidir:

  • İkili tepe ve ikili dip formasyonları
  • Omuz baş omuz formasyonu
  • Ters omuz baş omuz formasyonu
  • Çanak ve ters çanak formasyonları

İkili Tepe ve İkili Dip Formasyonları Nelerdir?

İkili tepe ve ikili dip ile piyasa fiyatlarının destek ve direnç noktaları iki kere test edilmekte ve başarısız olunmaktadır. Trend dönüş sinyali olarak kabul edilen formasyondur. İkili tepe formasyonunda iki tepe vardır ve fiyat kırılamayacak bir noktaya ulaştığında bu tepeler oluşmaktadır. Destek seviyesi kırıldığında ise; düşüş trendine girilmektedir.

İkili Tepe, İkili Dip Formasyonları
İkili Tepe, İkili Dip Formasyonları

Oluşan iki tepeden ikincisi ilkinin en tepesini kıramadığı için buradan geri dönüş sinyali verildiği sonucu çıkartılmalıdır. Yorumlanırken satın alma baskının neredeyse bitmek üzere olduğu düşünülmelidir. Oluşacak olan düşüş, iki tepe formasyonu ile aynı yükseklikte hesaplanmaktadır.

İkili dip formasyonu da trend dönüş formasyonu olarak sayılmaktadır. İki adet dipten oluşan bir formasyondur. Önce bir düşüş trendi yaşanmaktadır ve sonrasında iki dip oluşmaktadır. İki dip seviyesinin daha altına inmesi gibi bir durum yaşanmamaktadır. Oluşan ikinci dip seviyesi, ilk dip seviyesini kıramamaktadır.

İkili dip formasyonu yorumlanırken satış baskının bitmek üzere olduğu düşünülmelidir. Fiyatta yaşanacak olan artış ile ikili dip formasyonlarının seviyeleri aynı olmaktadır. Güçlü bir düşüş trendi sonrasında ikili dip ile karşılaşılabilmektedir.

Omuz Baş Omuz Formasyonu Nedir?

Dönüş formasyonları içerisinde en güvenilir sayılan formasyon çeşididir. Yükseliş trendlerinde karşılaşılan bir formasyondur. Bu formasyonda bir tepe noktası, daha yüksek bir tepe noktası ve alt tepe bulunmaktadır. Tepe noktalarının konumlarına bakıldığında bir baş ve iki omuzun duruş şekline benzer bir formasyon oluştuğu için omuz baş omuz formasyonu olarak isimlendirilmektedir. Omuzların altından geçen desteğe ise; boyun çizgisi ismi verilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Kolay Yoldan Para Kazandıran Siteler [2023]
omuz baş omuz formasyonu
Omuz Baş Omuz formasyonu

Bu formasyonda iki omuz da tepe oluşturmaktadır. Yine de bu tepeler baş bölgesini aşamamaktadır. Baş ve boyun çizgisi arasındaki mesafe bilindiğinde, bu mesafenin ölçümü ile hedef oluşturulması ve fiyatın hangi yöne hareket edeceği de bilinmektedir.

Fiyat eğer boyun çizgisinin altına düşer ise; boyun kırıldıktan sonra fiyat hareketlilikleri, baş ve boyun çizgisi arasındaki mesafenin ne kadar hareket edeceğini göstermektedir. Fiyatların boyun çizgisinin altına düştüğü görülür ise; baş ve boyun çizgisi arasındaki mesafenin büyüklüğü ile eşdeğer bir hareket oluşmaktadır.

Ters Omuz Baş Omuz Formasyonu Ne Anlama Gelir?

OBO’nun tersi olmakla beraber TOBO olarak kısaltılmaktadır. Hedef hesaplaması yapılırken aynı omuz baş omuz formasyonu dikkate alınmaktadır. Formasyon bir dipten, daha da düşük bir dipten ve yüksek bir dipten oluşmaktadır. Aşağıya uzatılmış hareketlerin görülebilmesi de mümkün olmaktadır.

Ters Omuz Baş Omuz Formasyonu
Ters OBO (Omuz Baş Omuz) Formasyonu

Baş ve boyun çizgisi arasındaki mesafe ölçüldüğünde, bu mesafe boyun çizgisinin kırılması ile beraber fiyatın ne kadar değişeceğini göstermektedir. Boyun çizgisinin kırılması ile beraber fiyat artışı yaşanmaktadır.

Çanak ve Ters Çanak Formasyonları Nedir?

Çanak formasyonları; düşen piyasa dönüşlerinde oluşan bir formasyondur. Yükselen piyasa dönüşlerinde ise; ters çanak formasyonları oluşmaktadır. Çanak fonksiyonu grafiksel olarak bakıldığında U şeklini oluşturduğu için ismini de bundan almaktadır. Fiyat hareketlerinde aşağı yönlü genişletilmiş eğilimler görülmektedir.

Uzun vadeli fiyat hareketlerine bakıldığında ise; bir tersine dönüş yaşanmaktadır. Çanak formasyonlarının zaman dilimi birkaç hafta ile birkaç ay arasında farklılık göstermektedir. Hacmin fiyat hareketlerini doğrulaması ile beraber ideal hareketini yapmaktadır.

çanak formasyonu
Çanak formasyonu

Çanak formasyonlarında yatay hareketler görülmeye devam ederken düşüş trendi biter ve buna rağmen alışlar yeterli seviyeye ulaşmaz ise; piyasa yatay devam etmektedir. Trend dönüş formasyonunun yanı sıra devam formasyonu olarak da isimlendirilebilmektedir. İşlem hacminin en düşük olduğu nokta, çanağın ortası olmaktadır.

Piyasa yatay seyrederken eğer alışlarda artış görülür ise; fiyatlarda da yükseliş olmaktadır. Formasyonun tamamlanması için direnç noktasına gelindiğinde kırılım gerçekleşmesi gerekmesidir. Direnç seviyesi kırılır ise; işlem hacminde artış gözükmektedir. Ancak bu yükseliş çanak derinliği kadar olabilmektedir.

Ters çanak formasyonundan satış sinyali alınabilmektedir. Fiyatların yüksek olduğu yerlerde ters çanak formasyonu oluşur ve ters çanak formasyonunun oluştuğu tepede bir süre fiyatlar hem düşük hacimde hem de yatay olmaktadır. Destek seviyesinde eğer kırılım görülür ise; formasyon doğrulanmış olmaktadır ve direnç ile ters çanak tepe derinliği fiyatları oluşturmaktadır.

güvenli forex eğitimi

Trend Devam Formasyonlarının Tanımı Nedir?

Trend devam formasyonlarının diğer bir ismi, sıkışma formasyonları olmaktadır.

İsmini aldığı yere bakıldığında ise; fiyatlar bazen sıkışma yaşayabileceği için bu sıkışmanın yaşandığı ve yön arayışına girildiği anlamına gelmektedir. Arz ve talep dengelendiğinde, fiyatlarda da durağanlık oluşmaktadır. Dengede bozulmalar meydana gelir ise; fiyatlarda sert hareketlilikler oluşabilmektedir. Teknik analistler böyle durumlarda fiyatın eğişime devam edebileceğini göstermek amacı ile devam modellerini kullanmaktadırlar.

Fiyatın sıkışması sonucunda trend bir önceki yönden ilerlemeye devam etmektedir ve bu formasyona da trend devam formasyonu ismi verilmektedir. Grafiklere bakıldığında; mevcut trendin devam edeceği sonucu çıkartılmaktadır. Devam formasyonlarının örnekleri, konsolidasyon modelleri olarak tanınmaktadırlar. Alıcı ve satıların önceki trend ile aynı yönde bir ilerleme görmeden önce hızlı bir mola erdikleri bu modeller aracılığı ile görülebilmektedir.

Devam formasyonlarındaki trendler düz bir çizgide ilerleme göstermektedirler. Daha yükseğe veya daha aşağıya hareket etme gibi bir durum oluşmamaktadır. Duraklamalar olabileceği gibi yanlara doğru hareket etme durumu da olmaktadır.

Ayrıca genel eğilimini sürdürürken belirli bir ivme de kazanmaktadır. Stoplar ise; gerçek grafik oluşumunun üst veya alt bölümüne eklenmektedir. Teknik analistler fiyatın trende devam edeceğini belirtmek için birkaç devam formasyonu oluşturmaktadırlar.

Trend Devam Formasyonları Hangileridir?

Trend devam formasyonları aşağıda belirtilmiştir:

  • Üçgen formasyonları
  • Bayrak ve flama formasyonları
  • Dikdörtgen formasyonu

Üçgen Formasyonları Nelerdir?

Finansal aracın fiyat hareketliliklerinin daha fazla sıkışmaya başlaması ile beraber üçgen formasyonunun oluştuğu görülmektedir. Üçgen formasyonunun; artan, azalan ve simetrik olmak üzere üç türü bulunmaktadır. Üçgen formasyonlarının türü fark etmeksizin bu formasyonlarda fiyatın gideceği yönün önceden bilinmesi gibi bir durum söz konusu olmamaktadır. Üçgenin kırılması ile beraber fiyatın gideceği yön tayin edilebilmektedir.

Üçgen Formasyonları
Üçgen Formasyonları

Devam formasyonlarından biri olan üçgen formasyonlarda zaman içerisinde fiyat daha sıkı bir aralığa sahip olmaktadır. Formasyonunun oluşturulması ile beraber, formasyon oluşmadan önce fiyat hangi trend yönünde hareket ediyor ise, yine aynı yönde hareket ediyor olarak sayılmaktadır.

Simetrik Üçgen Formasyon Nasıl Oluşur?

Yükseliş seviyesinden önceki fiyattan az ve düşüş seviyesinden önceki dipten fazla olur ise; simetrik üçgen formasyon olarak isimlendirilmektedir. Piyasa daha düşük, daha yüksek ve en düşük seviyelere simetrik üçgen formasyon ile beraber ulaşabilmektedir. Simetrik üçgen formasyonda, alıcılar da satıcılar da trendin oluşabilmesi için fiyat kapsamında gerekli zorlama yapmamış olmaktadır. Dolayısı ile alıcı ile satıcı arasında berabere kalınmış bir durum olmaktadır.

simetrik üçgen formasyonu
Simetrik üçgen formasyonu

Simetrik üçgen formasyonda eğer iki trend birbirlerine yaklaşmaya başlar ise; bir patlamanın olacağı düşünülmelidir. Ancak patlamanın hangi tarafta olacağı ile ilgili bir bilgi elde edebilmek mümkün olmamaktadır. Ancak formasyonlar tamamlandıktan sonra trendin yönü ile ilgili bilgi edinilebilmektedir. Simetrik üçgen formasyonun tamamlanması ile beraber mevcut trende dönüş olmaktadır.

Yükselen Üçgen Formasyon Nedir?

Yükselen üçgen formasyonu hem devam hem de dönüş formasyonu olarak görülebilmektedir. Yükselen trendlerin ortası olması durumunda; devam formasyonu olarak isimlendirilmektedir. Ancak düşüş trendlerinin sonunda olması durumunda, dönüş formasyonu olmaktadır.

Yükselen Üçgen Formasyon
Yükselen Üçgen Formasyon

Eğer formasyon kırılır ise; fiyatta yukarı bir hareketlilik olmaktadır. Formasyonun tamamlandığından emin olunabilmesi için diren çizgisinin aşıldığı yere bakılmalıdır. Direnç çizgisinin aşılmaması gerekmektedir.

Ayrıca formasyonda yalancı kırılmalar oluşma durumu bulunmaktadır. Belirli oranda yalancı kırılmaların olmaması için beklenmesi gerekmektedir.

Alçalan Üçgen Formasyonunun Tanımı Nedir?

Düşüş trendinin devamı niteliğinde olan bir üçgen formasyon türüdür. Eğer yükselişlerin tepe noktası bir öncekinden daha düşük bir fiyat seviyesindeyse, alt sınırda belirli bir destek seviyesi korumaktaysa; bu formasyona alçalan üçgen formasyonu ismi verilmektedir. Yükselen üçgenlerin tam tersi olarak bilinmektedir. Üst çizgiyi oluşturan tepelerden oluşan bir diziye sahip olan alçalan üçgen formasyonlarının alt satırları fiyatın kırılmasının mümkün olmadığı bir destek seviyesinde yer almaktadır.

Alçalan Üçgen Formasyonu
Alçalan Üçgen Formasyonu

Formasyonun yüksekliği ile orantılı yüksek bir hedef koyulduğunda; alçalan üçgen formasyon ile yüksek kazançlar elde edilebilmektedir. Giriş emri vermek için formasyonun tamamlanmasının beklenmesi daha sağlıklı olmaktadır. Çoğunlukla fiyat sonundaki desteğin kırılması ile beraber düşüş meydana gelmektedir. Fiyatın üçgenin üzerinde kırıldığı durumlar da bulunmaktadır.

Bayrak ve Flama Formasyonları Nelerdir?

Trenddeki geçici duraksama dönemlerini bayrak ve flama formasyonları temsil etmektedir. Trend yönü ile aynı yönde devam etmektedir. Büyük bir yukarı ya da aşağı hareket olduktan sonra hem alıcılar hem de satıcılar aynı yönde ilerlemeden önce çoğunlukla duraklamayı tercih etmektedirler. Fiyatların bu şekilde bir araya gelmeleri ile beraber flama oluşmaktadır.

Bayrak ve flama formasyonları
Bayrak flama formasyonları

Flama ismi verilen formasyon, küçük ve simetrik üçgen olmaktadır. Fiyatın konsolide olduğu süreç içerisinde, daha fazla alıcı ya da satıcı güçlü harekette karar kılmaktadır. Bununla beraber fiyatın flama oluşumundan alınması da istenmektedir.

Trendlerin orta seviyelerinde görülen bir formasyon çeşididir. Bayrak ve flama formasyonları oluştuğunda işlem hacimleri düşüşe geçmektedir. Kırılma yaşandıktan sonra ise hacimde artış olmaktadır. Ancak sonrasında trend kırılmadan önceki yönde devam etmektedir.

Bayrak ve flama formasyonlarının düşüş trendinde oluşmaları, formasyonların daha kısa zaman içerisinde tamamlanması anlamına gelmektedir.

Dikdörtgen Formasyon Ne Demektir?

Paralel destek ve direnç seviyeleri ile fiyat sınırlandırıldığında; dikdörtgen formasyonu oluşmaktadır. Alıcı ve satıcı arasında bir mücadele oluşmaktadır ve bu mücadele sürecine konsolidasyon ismi verilmektedir. Ayrıca kararsızlık dönemi olarak da isimlendirilen bir dönemdir.

Dikdörtgen formasyonunda destek ve direnç seviyeleri fiyat tarafından birkaç kere test edilmektedir. Test sonrasında fiyat kırılma yönünde eğilim gösterebilmektedir.

Takoz Formasyonunun Açıklaması Nedir?

Belirli bir süreç içerisinde fiyatlar gittikçe azalarak daha az genlikte hareket ediyor ve giderek de sıkışıyor ise; sıkışmış olan alanda takoz formasyonu oluşmaktadır. Oluşum koşullarına bakıldığında, üçgen formasyonları ile benzerlik gösterdiği görülmektedir. Oluşum sürecinin uzun olmasının yanı sıra, sınır çizgileri ufukta birleşmemektedir. Dolayısı ile fiyat kırılmaktadır.

takoz formasyonu
Takoz formasyonu

Takozun eğimine bakıldığında, eğim takozun yönünü ifade etmektedir. Takoz çıkışında fiyat da bu yönde kırılma eğilimine sahip olmaktadır. Üçgen formasyonundaki kadar güvenilir bir yön eğilimi tespit etmek takoz formasyonunda mümkün olmamaktadır.

Takoz formasyonunun değerlendirilebilmesi için takoz sınırlarının kırılması ve sonrasında yaşanacak olan yüksek ivmeli hareketin beklenmesi gerekmektedir. Takoz sınırı eğer yukarı kıran bir harekete sahip ise alım, aşağı kıran hareketler için ise satım pozisyonu açılması gerekmektedir. Takoz formasyonu, diğer formasyonlar ile kıyaslandığında daha nadir görülmektedir. Ancak önem derecesi açısından diğer formasyonlar kadar önemlidir.

Forex & Borsa Formasyonlar – Teknik Analiz PDF Eğitim Kitapçığı

Ayrıca alttaki linkten forex ve borsa teknik analiz pdf, borsa formasyonları pdf, grafik formasyonları pdf, teknik analiz kitap, teknik analiz formasyonlar pdf, borsada teknik analiz, teknik analiz eğitimi dosyasını inceleyebilir veya indirebilirsiniz.

SORUNUZU SORUN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

BİZİ TAKİP EDİN

15,482BeğenenlerBeğen
8,251TakipçilerTakip Et
12,545TakipçilerTakip Et

EN İYİ FOREX ŞİRKETLERİ

Yerli & Yabancı Tüm Aracı Kurumların Teknik Değerlendimeleri ve Karşılaştırmaları!

Çok Okunanlar